Når man har ulike tenningsmønster

En kvinne ringer til meg angående en sak hun gjerne vil snakke om. Hun forteller at hun inntil nylig har vært singel, for noen måneder siden traff hun mannen som hun nå har blitt kjæreste med. Jeg opplever at han er min tvillingsjel. Vi har det fint sammen, har mange ting felles, vi liker å trene, reise og spise god mat. Vi er like lite eller like mye sosiale begge to. Vi renner ikke på byen hver helg selv om vi er forholdsvis unge – i slutten av 20 årene. Når jeg spør hva som er problemet svarer hun at hun tenner seksuelt på å bli ydmyket av kjæresten. Jeg har ikke fortalt dette til min nåværende kjæreste, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal få sagt det av frykt for at han synes jeg er rar. Vi har sex sammen, men at jeg savner denne formen for ”krydder” i vårt seksuelle samspill. Hun beskriver en episode fra et tidligere forhold, der hun ble kommandert til å kle av seg og vente på sengen med bind for øynene som utrolig opphissende. Hun forteller at hun ikke liker å bli pisket, men at lette dask mot rumpen er ok. Jeg vet ikke om jeg skal bare fortrenge dette, eller satse på at det går seg til? Sex er viktig for meg og jeg trenger noen råd om hvordan jeg skal takle dette.

 

Bente Müllers råd:

Jeg oppfatter at hun er litt usikker på hva som er hennes tenningsmønster, hun føler at hun ikke helt passer inn i det ”vanlige” mønsteret.

Fetisjisme hva er det? Fetisj, som det ofte forkortes til, kommer av det latinske ordet factitius som betyr kunstig. I sexologien snakker man om seksuell fetisjisme når man liker spesielle ting i forbindelse med sex, som for eksempel en spesiell gjenstand, kroppsdel, klær, sko, handling eller en idé. Et tenningsmønster kan omhandle alle sansene, både hvordan man stimuleres, hva man stimuleres av og hvor man stimuleres. Noen mennesker kan være avhengig av en gjenstand, en bekledning eller som i dette tilfelle av underkastelse for å oppnå seksuell tenning og tilfredstillelse. For den som har en fetisj vil de oppleve å tenne på noe som andre kanskje ikke forbinder med noe seksuelt. En fellesnevner på at seksuell tenning kalles fetisjisme er når en situasjon, handling eller en gjenstand får en seksuell og erotisk virkning. En fetisj er en fantastisk ressurs for fantasien og lystene. Den kan gjøre en seksuell relasjon mer spennende og gi økt nytelse.

For denne kvinnen betyr det at hun har et tenningsmønster der hun tenner på å bli tuktet av en annen person. Denne formen for tenningsmønster kalles også masochisme. Personer som tenner på seksuell masochisme, nyter blant annet å bli ydmyket, pisket eller kommandert. Ikke så mange tenner på fysisk smerte alene eller på å bli dominert, men mer den gradvise oppbyggingen av psykisk og fysisk tenning som utspilles i det seksuelle møtet. Denne kvinnen er usikker på hvordan hennes tenningsmønster arter seg for henne. Hun vet at hun tenner på å bli kommandert og underkaste seg til en viss grad. Kvinnen må finne ut av hva dette innebære for henne, hvilken fetisjistisk nytelse omfatter hennes masochisme? Paret har sex, men hun savner ”krydderet” for å få kjenne på den utrolige opphisselsen hun en gang hadde. Ofte finner man ut helt tilfeldig om man har en fetisj i en eller annen form. Denne kvinnen opplevde en slik hendelse, og dette påvirker henne i en slik grad at hun ønsker å utforske denne tenningsformen. For mange vil en fetisj kunne brukes for å oppnå en sterkere nytelse, mens andre må benytte fetisjen for i det hele tatt å få lyst, tenne seksuelt eller få seksuell tilfredsstillelse. Denne kvinnen hører kanskje til den første kategorien? Alle har sine tenningsmønster, og de fleste av oss har flere tenningsmønster. De fleste mønstrene kan hele tiden utvikles, reaktiveres eller gå i dvale. Med det menes at ting som tente deg tidligere ikke har så sterk fremtoning lenger.

Denne kvinnen ønsker å formidle sitt tenningsmønster til kjæresten sin. Hun vet bare ikke hvordan få sagt det uten å bli stemplet som ”rar”. Kvinnen føler seg sårbar og usikker, og det føles vanskelig å snakke om dette. Likevel vet hun at den eneste måten å få avklart dette på er ved å snakke med han om dette. Hun må høre om han kan tenke seg å dele denne fetisjen med henne eller utforske den på en eller annen måte. Det kan være lurt å tenke nøye gjennom hva hun vil si, hvordan hun sier det og hvilke omgivelser og tidspunkt som blir rett for henne. Det er viktig at kvinnen føler seg trygg på kjæresten sin og stoler på at han takler å ta imot dette. De fleste mennesker er seksuelt nysgjerrig og utprøvende, og det kan gjelde hennes kjæreste også. I beste fall får hun en positiv respons, i verste fall avviser han denne seksuelle formen. All seksuell aktivitet skal være basert på egne ønsker, egne grenser, respekt, tillit og gjensidighet. Sunn, sikker og samtykkende.

Om denne kvinnen finner ut at hennes fetisj er så viktig for henne at hun ikke klarer seg uten den i sitt seksuelle liv, er det viktig at hun finner en partner med den samme fetisjen eller en som kan akseptere at hun har den. Parforholdet kan fungere selv om de ikke deler den samme fetisjen. Dette er avhengig av hvor viktig fetisjen er for henne, og hva partneren kan akseptere.              

Bente Müller